Ailit 7-9 tar form!


Lära om och med AI, för alla.

På torsdag klockan 15-16 håller vi ännu en Q & A session för klasslärare, rektorer och andra som är intresserade av hur man kan introducera AI-litteracitet i klasserna 3-6. Undervisningsmaterialet ligger sedan en tid tillbaka på bloggen, fritt att använda och bygga på enligt önskemål för alla lärare som vill lära om AI med eleverna.  

Den här veckan har också startskottet gått för oss att ta fram material som introducerar AI-kunskap och stärker AI-kompetensen hos eleverna i åk 7-9. Vi har fått finansiering från Svenska Kulturfonden för att utreda hur finlandssvenska elever i högstadiet uppfattar AI och utifrån det ta fram konkreta undervisningsmodeller för att introducera AI-litteracitet i skolan. 

Vi jobbar alltså mot samma mål och vi följer den bekanta processen att samskapa läromaterialet tillsammans med lärare, lärarutbildare, lärarstuderanden och eleverna i högstadiet, men kontexten skiljer sig åt litegrann. Eleverna i sjuan, åttan och nian kommer troligen i kontakt med AI på ett mer djupgående sätt än yngre elever i trean, fyran, till exempel via sociala media. Vi förväntas oss att deras förhandskunskaper och behov av kunskaper om AI är annorlunda än hos de yngre eleverna. Samtidigt är undervisningen i högstadiet strukturerad så att olika ämneslärare ger djupgående ämneskunskaper, snarare än att en central klasslärare undervisar i de flesta ämnen. 

Det här innebär att vi i projektet får ställa om tankarna och sätta oss på skolbänken tillsammans med pedagoger för att grunna på AI-litteracitet i den miljön. Vi ställer oss bland annat följande frågor: 

  • Hur lärs kunskap om AI ut nu, om alls, i åk 7-9? Finns det utmaningar här? 
  • I vilka ämnen, mål och kompetenser passar AI in, om alls? 
  • Är det möjligt att skapa ett tvärvetenskapligt material som kan användas av flera ämnen, till exempel Hälsokunskap, Samhällslära, Svenska och litteratur, Matematik, Religion/Livsåskådning och Fysik?   
  • Finns det lärandemål som är lämpliga? Vad behöver eleverna känna till i termer av kunskap, färdigheter, attityder? 
  • Vilka övningar, moment, fokus och perspektiv, medieinnehåll eller tema lämpar sig för etiska diskussioner med elever i årskurs 7-9? 

I måndags höll vi den första samskapande workshoppen med ämneslärare i åk 7-9 för att få svar på de här frågorna och för att samskapa materialpaketet. Jonte Henriksson höll i trådarna för diskussionen och det framkom att AI-temat är ett tvärvetenskapligt innehåll vilket betyder att det både är på allas och ingens bord. Det varierar hur AI har tagits upp i undervisningen och diskussionen kretsar mycket just nu kring elevernas tillgång till generativ AI samt hur eventuell felanvändning kan stävjas. På workshoppen lyftes fram att eleverna behöver få arbeta med AI på ett ändamålsenligt sätt för att få en ökad AI-litteracitet och att material som skapas behöver vara av sådan art att det går att använda i olika undervisningskontexter och -ämnen.

Arbetet med att ta fram utkast för materialet inleds nu. Följ gärna oss i sociala medier för att få en inblick i hur arbetet fortskrider! 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *